ment-a-teszt

2014.06.21. 22:27 Balla Zsuzsi

 

mohito.jpg

Nálam a menta élvezete, és ismerete korábban a mojito koktélnál be is fejeződött. Oh, bocsánat, a mentolos fogkrémet el is felejtettem.. Aztán telt, múlt az idő, és valaki megkínált egy menta teával. No itt már egészen más élményekről beszélhetünk, de bevallom nem lett a legkedveltebb italom, majd ismét fordult a kocka, és a kedvenc balatoni kertészetemben találtam igazi mentakülönlegességeket, mint ananász menta és almaillatú menta. tea.jpg Ezek megváltoztatták a véleményemet a menta tea élvezetéről. Természetesen a menta íz itt is megvan, mégis árnyaltabban, számomra sokkal élvezhetőbben. Egy biztos, nagyon hatékony, és hasznos kis növény, leginkább gyomorpanaszok, puffadás enyhítésére, frissítőként, vagy légúti bántalmak kezelésére, fertőtlenítésre alkalmazva. Akár hidegen, akár melegen is remek lehet annak, aki szereti, vagy gyógyulni vágyik tőle. Azonban egy fontos dolgot figyelembe kell venni gyermekek lehetőleg ne fogyasszák semmilyen formában, allergiás reakciót válthat ki, akár epilepsziás rohamot is okozhat. Azt tudtátok, hogy Szabó Gyuri bácsi egyik kedvenc növénye a bugás macskamenta? Latin neve: nepeta pannonica. Már a neve is mutatja, hogy bizony egy nálunk őshonos növényről van szó, a Bükben szabadon terem jelentős mennyiségben. A magyar néphit szerint a Táltosok itala.

Hosszasan lehetne ecsetelni mire is jó, és milyen fajtái vannak, de úgy gondolom nálamnál sokkal hozzáértőbbek ezt profin leírják, elmondják erre hivatott oldalakon. Most azonban rátérek arra, hogy miért is fogtam bele ebbe az írásba, és miért és hogyan tesztelem a mentát? A közösségi oldalon, az egyik kedvenc csoportomban, akik vidéken újrakezdők, sok hasznos, és gyakorlati tapasztalat cserél gazdát. Itt feltesszük a kérdéseket, és jönnek az ötletek, tanácsok, tapasztalatok. Én is így tettem, amikor észrevettem, hogy a kedvenc almafámba beköltözött egy csinos kis hangya család. hangya.jpg Miután a természet lágy ölén élek, és igyekszem tiszteletben tartani mindenki élőhelyét komoly fejtörést okozott az ügy. Annál is inkább, mert itt az Őrségben bizony számon tartják az öreg, őshonos gyümölcsfákat. A mi kertünkben is van 5 db, az Őrségi Nemzeti Park szakértői szerint 110-130 éves almafa (egy bejegyzést majd még megérdemelnek később). És imádom őket. Volt olyan év, hogy - túlzás nélkül - több tonna alma termett. Ráadásul a legkedvencebb almafám lett szimpatikus hangyáinknak. Sajnos már odvas a fa, és a hangyák úgy gondolták, hogy tökéletes hely lesz számukra. Most mi legyen? Tettem fel a kérdést magamnak, a családomnak, majd ebben a bizonyos csoportban a közösségi oldalon. És láss csodát, jött egy érdekes válasz. Egy hölgy írta, hogy ő borsmentát ültetett a házuk mellé oda, ahol hangyák voltak, és a menta elűzte azokat. Javasolta, hogy ültessek én is az almafámhoz, illetve fel is akaszthatok egy csokorral. Nagyon gyorsan meg is tettem. Igaz, én a nehezen megszerzett néhány cserépnyi fodormentámat ültettem a fa köré. Mert menta ez is, az is alapon... Kedvesem, rögtönzött egy csinos kis magas ágyást hozzá, így mutatósabb lett a műveletünk, bízom benne hasznos is lesz. Az eredmény még várat magára, de remélem hamarosan jó hírt közölhetek eme ment-a-teszt-ről! :) 

ágyás.png

 

kép1, kép2, kép3, kép4 - a végeredmény

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tunderkert.blog.hu/api/trackback/id/tr696376661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

skizohudi 2014.06.21. 22:39:21

...én soha nem tudom, melyik a borsmenta, meg melyik a fodormenta, azt tudom, annyi van itt nálam, nem győzöm kordában tartani, vigyél!
...és én azt sem tudtam, hogy gyereknek tilos, Panka szinte első teái között volt a citromfű-menta összeállítás...úgy gondoltam, a kertem adja, a legjobb lehet...az is volt, szerencsém volt :)

Balla Zsuzsi 2014.06.21. 22:51:49

@skizohudi: Az illatán megérzed a különbséget... :) A fodormentáé olyan, mint a fogkrémé - legalább is nálam -, és szőrös, kicsit halványabb a színe is. Egyébként tényleg jó a menta - most én is szívesen adnám mindkettőnek, mert megint valami nyavalya kitört rajtuk - oviból hazahoztuk a változatosság kedvéért - de nem merem. A picinek marad a kakukkfű + kamilla fürdő, Dorkának ugyan ez és még egy kis orvosi zsályával megspékelve.

skizohudi 2014.06.21. 23:12:21

"Ellenjavallat, mellékhatás: előfordulhat allergiás bőrreakció. Csecsemők és kiskorú (3 év alatti) gyermekek számára nem javasolt a használata (elfogyasztva sárgaságot, belélegezve légzési panaszokat válthat ki)"
Ezt találtam...namármost...elfogyasztva sárgaság; ez elég hosszú folyamat lehet, mire ebből komoly baj lesz, ez nem rettentene el a kipróbálástól, ...belélegezve légzési panaszok; ne szippogassa, igya a kölke!!!! :) ...és 3 év alatti, tehát szerintem a csajnak már simán!!!!

Címkék

alázat (1) almafa (1) álmok (1) Árpád (1) Attila (1) Atya Isten (1) barátság (1) bátorság (1) boldog (1) Boldogságos Szűz Mária (1) bormenta (1) Budapest (2) császármorzsa (1) Csíksomlyó (1) csoda (2) döntés (3) egyes gerinc (1) Egy akarat (1) elengedés (1) eltevés (1) Erdély (1) erdő (1) erő (1) érzés (1) fásultság (1) fehér (1) fél-elem (1) felismerés (1) fjord lovak (1) fodormenta (1) Föld (1) fűszer (1) gólya (1) gyerek (2) gyógynövény (1) gyűlölet (1) hangya (1) hétköznapok (1) hit (1) igaz történet (1) ima (1) iskola (1) Isten (1) karácsony (1) kétségbeesés (1) kígyó (1) közösség (2) kürtös kalács (1) lélek (2) macskamenta (1) madárcsicsergés (1) magány (1) MAGyar (1) Magyarország (1) málna (1) málnaszörp (1) mama (1) megélés (1) menta (1) mese (1) metszés (1) mojito (1) multi (1) munka (1) nagymama (1) nagyszülők (1) nepeta pannonica (1) ne add fel az álmaidat (1) Őrség (5) Őrségi Nemzeti Park (1) őshonos (1) ősi intelem (1) papa (1) piros (1) Pünkösd (1) saláta (1) sikló (1) szabad (1) szabadon (1) szabadság (3) Szabó Gyuri bácsi (1) szarvas (1) Szatta (1) szeretet (1) szilveszter (1) Táltosok itala (1) táltos tanítás (1) tea (1) Teremtő (1) Teremtő Rend (1) termelés (1) tiszta levegő (1) tündér (1) Tündérkert (9) tündérkert (8) tündérmese (1) ünnepek (1) varázslat (1) város (2) védőoltás (1) Velemér (1) vidéki élet (1) virág (1) Wass Albert (1) zöld (1) Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása